Drumul Bucuresti [13:30] – Istanbul [08:30AM] ar fi foarte ok daca n-ar fi cele cateva treziri consecutive de la granita: verificarea pasaportului la bulgari si coada pt viza pt Turcia (pe la 2-3 noaptea)
De la gara am ajuns pe jos in centrul istoric/turistic – zona cu Sf Sofia, Moscheea Albstra. Rucsacii m-au facut usor degraba abordabil de catre bastinasi binevoitori, furnizori de varii servicii. Din bastinas in bastinas am ajuns si la hostel, Big Apple, de unde va si scriu. Desi era deja destul de ieftin, stiam de peste tot ca pe-aici e musai sa te tocmesti – am ajuns la 15$ / 2 nopti, nu chiar atat de ieftin ca-n KL dar sunt categoric in directia buna :)
Camea e curata, in plus, hostelul are o terasa foarte draguta, cu perne, narghilele si vedere catre mare si acoperisurile vecinilor.
Prima oprire dupa dush: tinta la Sf Sophia, ca orice turist care se respecta. Aya Sofia este un dom gigantic, acum inteleg de ce primele mall-uri din Romania au fost construite de turci. Initial a fost o catedrala crestina, cupa care au venit turcii in zona si i-au aplicat rebranding-ul de rigoare, transformand-o in moschee. Ulterior, a fost transformata in muzeu si o parte din picturile si mozaicurile initiale au fost readuse la lumina asa ca, in momentul de fata peretii sunt impartiti in mod iedit de personaje crestine dar si insemne islamice.
Vis-a-vis de Hagia Sophia e Moscheea Albastra, care e o constructie chiar mai mare decat prima (banuiesc ca era de datoria lor s-o faca mai mare) Cand am vrut s-o vizitez, era restrictionat accesul turistilor nimerindu-ma in timpul slujbei – si n-am avut rabdare sa astept pana la 14 cand se termina.
In schimb am vizitat basilica cisterna, un depozit imens de apa (80,000m3), o incinta subterana sustinuta de 336 de coloane.
Traficul auto e balamuc absolut(cel putin in centru) soferii din istanbul au probabil bataturi de la atata atitudine rutiera.
Mancarea. Orasul e intesat de tot felul de mancatorii, (restaurante, fast-food-uri, gherete, terase) cu specialitati locale, mirodenii, grauntze, peste sfaraitor etc.
In schimb cosuri de gunoi stradale ioc – un aspect destul de sacaitor. Pur si simplu nu le-a venit ideea? Cert e ca trebuie sa umblii cate 15 minute pana dai de un spate de strada cu o pubela.
PS. absolut toti vecinii mei de tastatura de-aici (4-5) au deschis si Facebook.
Related: Istanbul, this fucking city by Hana
2 replies on “Greetings from Istanbul”
De cate ori am fost pe acolo cu masina … trebuie sa te contrazic,pare ciudat…dar se conduce muuuult mai bine decat in Romania si mai ales in Bucuresti,trafic mai intens dar mai fluid – asta e opinia unui sofer ce a fost prin Istanbul.Si copilu’,mai da si tu un semn de viata,ca vreau sa te “aud” in direct,nu doar sa te citesc ,sa stiu daca ti-e bine,daca ai nevoie de ceva,orice:D
Hai,ai grija de tine!
Pai io ma refeream la dwntown Istanbul, ochiul furtunii turistice, unde e hyperbalamuc. Sunt convins ca soferii otomani sunt competenti in felul lor, trebuie sa mangaie volanul cu finete chirurgicala, pe stradute inguste si pante abrupte.
Pietonii, la randul lor, iau semafoarele si semnele de circulatie ca pe-o recomandare pur orientativa :)
Orice-ai zice am vazut cu ochii mei bulucul, e adevarat ambele zile erau de week-end, poate conteaza si asta.