Categories
Lake Toba

Lake Toba – pe urmele lui Marco, Polo.

Parapat, lake toba, World of Marco Polo
*cu precizarea ca Marco Polo n-a ajuns la lacul Toba

Gogeamitea gârla. Baltă babană. În care e o insulă suficient de mare cât să aibă la rândul său un lac. Care e un lac într-o insulă într-un lac într-o insulă. (SumatraTobaSamosirSidihoni.)

E așa de mare pentru ca de fapt a fost un vulcan. Un vulcan foarte bătrân și mare. Cam cum Munții Măcinului sunt niște delurețe, așa și vulcanul Toba e acum doar un lac. Dar în tinerețe, ehehei, a fost nu doar un simplu vulcan ci un supervulcan, cum numai 6 a cunoscut pământul (wikipedia: Supervulcano).

Zice-se ca erupția dumnealui ar fi responsabilă de pensionarea dinozaurilor. Și reducerea populației planetei la o mana de câteva zeci de mii de protocetățeni.

The Lake Toba eruption plunged the Earth into a volcanic winter, eradicating an estimated 60% of the human population.

Marco Polo n-a ajuns chiar pana-n Toba, după cum vă minte titlul, însă a poposit în Sumatra și a pus urechea (și botul) la poveștile despre canibalismul ritual al tribului Batak.

rice paddies

batak houses

Dintr-un motiv care-mi scapa – nu pentru ca nu m-am interesat, ci pentru ca n-am primit raspunsuri consecvente – casele batacilor Toba arata foarte asemanator cu casele din Tana Toraja. Se pare c-ar fi un fel de verisori dusi cu pluta din Thailanda si rataciti de valuri.

Cina de dupa o zi de vrum-vrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *