Categories
Franschhoek

Franschhoek

O vale idilica de podgorii in mijlocul unei caldari muntoase. Un satuc imaculat, case cu stil & fitze. Aici s-au retras niste hughenoti francezi, in timp ce Africa de Sud era colonie olandeza. Ulterior a devenit colonie britanica. Franschoek e un amestec de toate 3. E plin de podgorii si crame, numele strazilor sunt frantzuesti si olandeze, pe care ruleaza urmasii englezilor.

Cateva masini clasice pe strada principala (exista si-un muzeu), pe strazile secundare nu misca aproape nimic, mersul pe jos nu se poarta. Ba mint, m-am intalnit cu un nene care isi plimba cainele si altul care aranja peluza – da nu locuia acolo. Majoritatea oamenilor care lucreaza in Franschhoek locuiesc in alta parte. Negrii locuiesc intr-o enclava la cativa kilometri mai jos. Se cheama ‘Township’.

Toate casele au garduri. Si mai pe toate cladirile e cate-o tablita pe care scrie ‘Armed Response’ si un numar de telefon. Unele au sarma ghimpata. Unele gard electrificat.

La banca la care am fost sa-mi transform niste bani in valuta locala aveau o cabina la intrare, o usa, dupa care o usa cu buton, in care intra o singura persoana. Pe de alta parte si merita. Mi-au luat o taxa de 5€ + 1.8% comision.

Bonus, revista presei (titluri pag 6 + 7)

  • Keeping watch over the hood
  • Woman, 72, leads ‘Night Riders’
  • Residents form a united front to fight local crime
  • Patrolling city crime hotspot.

Odd Jobs Man Car

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *