Categories
quickies

Cu dragoste, despre Romania. not

Am dat peste asta via Mihai C. Nimic spectaculos, inca un dude nu foarte incantat de contextul rutier mioritic. Poate cateva inadvertente, Romania nu cred ca-i a 2-a cea mai saraca tara din Europa (desi e probabil foarte-aproape), trebuie sa multumim cel putin Albaniei si Moldovei pentru asta. Si Dacia nu e ‘built to die young’ (dovezile ar fost la orice stop daca n-ar fi fost implementate respectivele norme europene).

Chestia asta n-ar fi interesanta dar vine de la unul din scriitorii Lonely Planet Romania – adica cineva care ar cam trebui sa controleze informatiile pe tema asta. De fapt ceea ce ma enerveaza nu e in primul rand ceea ce scrie (sa zicem ca e discutabil daca e adevarat sau nu), ci atitudinea. Pur si simplu am impresia ca gigeii LP au trimis la treaba un baiat care s-ar fi vrut mai repede prin alte parti.

Am fost cu LP-ul la subratz in Laos, Indonezia. Cambodgia tari mizere pe alocuri, insa sunt scoase in fata lucrurile gigea, care merita vazute, Lonely Planet nu e CIA Factbook, ci un ghid catre lucrurile ce merita vizitate.

Aici e blogul autorului cu insemnari asociate experientelor mioritice: killingbatteries Un baiat in general simpatic. Nu sunt nici pe departe unul dintre sustinatorii infocati/samanatoristi/vadimici* ai netarmuritei frumusetzi nationale.  Nu consider ca Romania e una din tarile turistice (desi are potential pe-alocuri) si nu contest neaparat informatiile expuse de Leif ci doar  atitudinea din dotare si mi-as fi dorit ca editorii LP sa fi ales pe altcineva sa scrie despre Romania, cu o abordare mai dragastoasa.

Pe aceeasi tema va foarte recomand articolul sus-numitului Mihai: Lonely Planet Romania
Ati citit cumva LP Romania? Pareri / impresii / amendamende?

______________
*In general opinia asta e comuna celor care n-au scos prea des capul pe dupa granita.  Consider initiativele de tipul asta (+) o suprema aflare in treaba / pierdere de timp.

9 replies on “Cu dragoste, despre Romania. not”

Salut,

Nu stiu de ce iti consumi tu bunatate de energie cu smecherasii astia. Ignora-i si atat.
Exista oameni mai inteligenti care au alte pareri si alte atitudini (vezi de exemplu Michael Palin despre Romania). Astia ma intereseaza, nu toti dobitocii ….

Cu bine,
Sorin

Pai smecherasii astia sunt apostoli la Lonely Planet. LP e o sursa de informatii luata in serios de calatori -> deci conteaza -> deci ne foarte preocupa.

Te cred, dar poti schimba ceva ?
Intotdeauna vor exista “buni” si “rai”. Nu putem noi influenta pe cine angajeaza LP sau alta firma.
Eu incerc sa arat Romania prin siteul meu, http://www.incogniterra.org. Cine intelege ceva bine, cine nu, asta este.

Cu bine,
Sorin

totusi l-a umflat RAR-ul cu Dacia aia, prin ce a trecut :))) dar tu ai dreptate, n-ar trebui data precum exemplu.

Dacia aia nu a murit tanara drept dovada ca el a apucat sa o conduca inca “intreaga” dupa 20 de ani. Nu avea un motor usor de reparat “cu surubelnita” pentru ca era Dacia ci pentru ca tehnica acum 40 de ani era mai simpla – si la Mazda si la Suzuki si la Renault, ups Dacia de fapt e un Renault si nu o inventie romaneasca, precum nici sarmalutele nu sunt romanesti. Totusi atat timp cat scrie pe blogul lui pentru gura casca care sunt impresionati si se “dixtreaza” nu vad nicio problema.
E greu sa scrii despre Romania turistic in LP pentru ca nimeni nu face nimic pentru turism si nu pentru ca nu am avea atractii turistice.
Nu e important daca primul lucru in LP e romanesc sau sasesc – daca ar fi cel mai frumos, asa daca e sa o luam nici Taj Mahalul nu e facut de vreun hindu. Cred ca sunt lucruri care merita primul loc – precum cetatea de la Sighisoara. Cred ca ar fi mai usor sa scrii in LP daca Romania ar avea pentru backpackeri si trenuri cu un compartiment cuseta catre atractiile turistice. In cazul in care sunt un backpacker venit in Romania si vreau sa fac un tur, intai trebuie sa albesc in planificarea lui cand pana si in India e floare la ureche.
Cred ca Romania are o problema de logistica si atitudine in turismul care l-ar putea face. Este de ne acceptat cea mai ieftina camera la o pensiune mizera pe valea prahovei sa fie minim 30 Eur.
Si eu cred ca tari ca Bulgaria si Romania merita o promovare mai buna inceputa chiar din micile ghiduri LP – dar pentru asta trebuie si guvernele doar sa miste putin o mana .
E doar o parere si atat – nu o solutie – nu un atac.
Sa ne vedem cu bine :)

bun, am citit cam tot articolul ala de pe LP. nu vad unde-i minciuna? din pacate, cam asa se vede romania prin ochii unuia care aterizeaza aici first time.

credeti-ma, atitudinea oamenilor si comportamentul lor m-au determinat sa imi placa polonia in dauna germaniei pe care aproape o urasc. desi, turistic vorbind, ar trebui sa fie invers…

omul a exagerat cu dacia aia a lui; dar poate a fost ceva ce a catalizat reactia asta! Cauza si efect…

din pacate, mai intai va trebui sa fim noi, in proportie mare, suficient de educati si civilizati si dupa aia sa avem pretentii de apreciere.

Salut,

si eu am rasfoit ghidul LP despre romania in urma cu ceva timp, dar nu m-i s-a parut demn de…bagat in seama. E pur si simplu o colectie de prime impresii superficiale si un pic arogante ale unui nene cam prea convins de propria valoare. Nu am gasit nici cea mai mica incercare de a descoperi si recomanda in Romania chestii inedite si mai putin “main stream”, ceea ce m-as astepta eu de la un ghid LP. Chestiile negative sunt insa partial adevarate.
Oricum m-i s-a parut un pic dezamagitor ca LP publica asa chestii de calitate submediocra.
Probabil e din cauza ca Romania este o pata alba pe harta turistica a europei si LP baga bani si reporteri buni in tzarile care sunt acum la moda pentru backpackeri si care vand ghiduri, adica pe unde haladuieste al nostru alex de ceva timp.
Deci, money rules si in Backpacker Scene :)
Nu mai e lumea ce a fost :)

Alex, de ce nu iti propui tu, romanul cu cel mai mare dordeduca pe care il cunosc eu personal ca urmatorul tau…proiect sa fie un ghid despre romania mai bun ca ala lonely planet? Promit ca il cumpar!!! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *